Vegetariánske zvieratá

obsah

 

V prírode nájdete obrovské zvieratá, ktorých strava sa skladá výlučne z rastlinnej potravy. Toto sú praví vegetariáni. Korytnačka Galapágy sa od svojich náprotivkov líši obrovskou veľkosťou: dĺžka škrupiny môže byť až 130 centimetrov a hmotnosť až 300 kilogramov.

Biotopom tohto obrovského zvieraťa sú Galapágske ostrovy, alebo ako sa tiež nazývajú Korytnačie ostrovy. História názvu týchto krajín úzko súvisí s korytnačkami Galapágmi. Keď námorníci v 15. storočí pristáli na ostrovoch, zistili, že ich obýva veľké množstvo obrovských „Galapág“, čo v španielčine znamená korytnačka.

 

Korytnačky Galapágy majú dlhú životnosť a môžu sa tešiť zo života až 180 rokov. Hoci vedci zaznamenali dva prípady, keď toto zaujímavé zviera žilo viac ako 300 rokov: Káhirská zoo 1992, vo veku takmer 400 rokov, zomrela korytnačka a na rovnakom mieste bola v roku 2006 „manželkou“ obrieho dlho-pečeň vo veku 315 rokov zomrel. že hmotnosť a veľkosť korytnačiek Galapágy sa môže líšiť podľa biotopu. Napríklad na suchších a menších ostrovoch majú zvieratá dlhé a štíhle nohy a ich hmotnosť nepresahuje 60 kilogramov, zatiaľ čo vo vlhkých oblastiach z nich vyrastajú obri.

Strava obrovských korytnačiek pozostáva z takmer 90% rastlinných potravín. S obľubou jedia trávu, kríky a nevyhýbajú sa ani jedovatým rastlinám, ktoré ich tráviaci systém ľahko trávi bez ujmy na zdraví. Pri love na „zelené dobroty“ si korytnačka slonia natiahne krk alebo sa naopak ohne nízko nad zemou. Jej najobľúbenejšie pochúťky sú manzanilla a pichľavý hruška rastliny z čeľade kaktusovité. Jedáva ich v obrovských množstvách a potom absorbuje niekoľko litrov vody. Pri nedostatku vlhkosti korytnačka uhasí smäd rovnakými mäsitými opunciami.

Čierny nosorožec je silné zviera, obyvateľ afrického kontinentu (na pokraji vyhynutia!). Jeho dĺžka je asi tri metre a jeho hmotnosť môže presiahnuť dve tony. Nosorožce sú veľmi viazané na svoje územie, takže ani tie najhoršie suchá nemôžu zviera prinútiť k migrácii. Strava nosorožca čierneho pozostáva z rôznych rastlín.

Jedná sa hlavne o mladé výhonky kríkov, aloe, agáve-sansevierie, euphorbie a rastlín rodu Acacia. Zviera sa nebojí štipľavej šťavy a tŕnitých tŕňov kríkov. Rovnako ako prsty, aj nosorožec používa hornú peru na uchopenie výhonkov kríkov a snaží sa uspokojiť chuť do jedla a smäd. V horúcom čase dňa sa čierny nosorožec uspáva v tieni stromov alebo sa kúpe v bahenných kúpeľoch neďaleko vodopádu a večer alebo skoro ráno sa vydáva na jedlo.

Napriek svojim obrovským rozmerom je nosorožec vynikajúcim bežcom, aj keď svojím vzhľadom nemotorným, ale schopným dosiahnuť rýchlosť až 50 kilometrov za hodinu. Čierne nosorožce radšej žijú samy, vo dvojiciach nájdete iba matku a mláďa. Tieto veľké zvieratá sa vyznačujú pokojnou dispozíciou, sú schopné pomôcť svojim blížnym v zložitých dobách.

 

Koala alebo austrálsky medveď

Koala vyzerá ako malé medvedie mláďa. Má krásnu srsť, plochý nos a nadýchané uši. Žije v lesoch Austrálie. Koala trávi väčšinu času na eukalyptových stromoch. Vylezie na ne dosť šikovne, aj keď pomaly. Zriedka zostupuje na zem, hlavne aby vyliezol na iný strom, ktorý je príliš ďaleko na to, aby na ňu skočil.

Koala sa živí výlučne eukalyptom. Podáva koaly ako domov aj ako jedlo. V rôznych ročných obdobiach si koala vyberá ako potravu rôzne druhy eukalyptu. Je to spôsobené tým, že eukalyptus obsahuje jedovatú kyselinu kyanovodíkovú a v závislosti od ročného obdobia sa obsah tejto kyseliny v rôznych horninách líši. Jedinečná mikroflóra čriev koaly neutralizuje účinky týchto jedov. Koala zožerie asi kilogram listov denne. Niekedy môžu jesť a zem, aby doplnili zásoby minerálov v tele.

Koaly sú veľmi pomalé, môžu zostať nehybné až 18 hodín. Spravidla spia cez deň a v noci sa pri hľadaní potravy pohybujú od jedného stromu k druhému.

 

Rast dospelej koaly je až 85 cm a hmotnosť sa pohybuje od 4 do 13 kg.

Zaujímavým faktom je, že koaly, rovnako ako ľudia, majú na podložkách vzor. To znamená, že odtlačky prstov koaly a osoby bude ťažké rozlíšiť ani pri pohľade pod mikroskopom.

slon africký

Slon je najväčší cicavec na našej planéte. Jeho rozmery dosahujú dvanásť ton. Majú tiež veľmi veľký mozog, ktorý váži až 6 kg. Nie je prekvapením, že slony sú považované za jedno z najchytrejších zvierat v okolí. Majú úžasnú pamäť. Pamätajú si nielen miesto, kde boli, ale aj dobrý alebo zlý prístup ľudí k nim.

 

Slony sú fantastické stvorenia. Ich kmeň je jednoducho úžasne všestranný, s pomocou ktorého môže slon: jesť, piť, dýchať, sprchovať sa a dokonca vydávať zvuky. Je známe, že slon má v chobote obrovské množstvo svalov. Slonie kly sú tiež veľmi silné. Rastú po celý život. Slonovina je obľúbená u ľudí a bohužiaľ kvôli nej zomiera veľa slonov. Obchod je zakázaný, ale pytliakov to, bohužiaľ, nezastaví. Aktivisti za práva zvierat prišli so zaujímavým a dosť efektívnym spôsobom ochrany slonov: dočasne eutanázujú zvieratá a svoje kly si natierajú ružovou farbou. Táto farba sa nezmyje a táto kosť nie je vhodná na výrobu suvenírov.

Slony jedia pomerne veľa. V dospelosti slon zje asi 136 kilogramov denne. Živia sa ovocie, tráva a kôra, ako aj korene stromov. Spia trochu, asi 4 hodiny, zvyšok času trávia chôdzou na veľké vzdialenosti.

Gravidita u týchto obrovských zvierat trvá oveľa dlhšie ako u iných zvierat, až 22 mesiacov. Samica zvyčajne rodí jedno slniečko každé 4 roky. Váha malého slona je asi 90 kg a jeho výška je asi meter. Napriek svojej veľkej veľkosti slony nielen dobre plávajú, ale sú aj dobrými bežcami a dosahujú rýchlosť až 30 km za hodinu.

 

 

Bison - európsky bizón

Zubor európsky je najväčším cicavcom v Európe. Táto mocná a silná šelma je jediným druhom veľkých býkov, ktorý prežil až dodnes. Hmotnosť dospelého zvieraťa môže dosiahnuť 1 tonu a dĺžka tela je až 300 cm. Toto silné zviera dosahuje svoje najväčšie rozmery do šiestich rokov. Zubry sú silné a mohutné, ale to im nebráni v tom, aby boli mobilné a ľahko prekonávali prekážky vysoké až dva metre. Bizóny žijú asi 25 rokov, ženy žijú o niekoľko rokov menej ako muži.

Napriek tak silnému druhu tieto na prvý pohľad impozantné zvieratá nepredstavujú nebezpečenstvo pre ostatných obyvateľov lesa, pretože ich jedlo je výlučne vegetariánske. Ich strava pozostáva z vetvičiek a výhonkov kríkov, byliny a huby. Žalude a orechy bude ich obľúbené jesenné jedlo. Bizóny žijú v stádach. Skladá sa hlavne zo žien a detí. Muži uprednostňujú samotu a vracajú sa do stáda, aby sa spojili. Tehotenstvo u samice bizóna trvá deväť mesiacov. A hodinu po narodení sa malý bizón môže postaviť na vlastné nohy a utiecť za matkou. Po 20 dňoch už trávu trávi sám. Ale po dobu piatich mesiacov samica naďalej kŕmila mláďa mlieko.

 

Kedysi zubry žili vo voľnej prírode takmer v celej Európe, ale neustály lov na ne priviedol tento druh takmer k vyhynutiu.

Chov a ďalšia aklimatizácia umožnila vrátiť tieto nádherné zvieratá do ich prirodzeného prostredia.

Bizóny sú na pokraji vyhynutia. Sú uvedené v červenej knihe a lov na ne je zakázaný.

Nechaj odpoveď